Jak zhodnotit svoje finanční úspory? Průvodce od drahých kovů po dluhopisy


Přidáno 8. 3. 2019 | Napsal Invester



Pasivní příjem vypadá pěkně, na jeho počátku však bývá prozíravá aktivita - chytrá investice. Jenom zdánlivě přitom musíme volit mezi skromnou jistotou a krásným riskantním snem. Vedle spořících účtů nebo kolísavých národních měn totiž na trhu najdeme taky finanční produkty, které garantují poměrně vysoký výnos. 

Ekonomické oběživo stále mění svoji hodnotu, zpravidla ve prospěch podnikavých osobností, ke smůle pasivních spotřebitelů. Centrální banky totiž podporují mírnou inflaci, takže peníze průběžně ztrácejí svoji cenu, například v tuzemsku zhruba o 2 % ročně. Produkty a služby tedy naopak zdražují, což pocítíme poměrně brzy, pokud necháme svoje úspory ležet ladem. Hotovost sama o sobě za pouhých 5 let ztratí zhruba desetinu svojí hodnoty: Tisícikoruna ze svojí kupní síly reálně pozbude 100 Kč, z milionových úspor jakoby zmizelo 100 000 Kč.   

Zlevňování peněz a zdražování skoro všeho ostatního má ovšem svoji pochopitelnou logiku. Díky tomuto vývoji jsme motivováni, abychom spolu komunikovali a obchodovali. Buďto můžeme více utrácet za konzum, zábavu a luxus, čímž pomůžeme výrobě a ekonomickému koloběhu. Anebo rozumně investujeme, abychom následně sami zbohatli. My, ve skupině Invester preferujeme druhou možnost, a proto hledáme perspektivní projekty, do kterých společně s námi můžete vložit kapitál. Ale dneska srovnejme taky další alternativy. 

Největší přísliby, ale taky rizika

Česká koruna dlouhodobě na tuzemském trhu (vůči produktům a službám) zlevňuje, ale oproti jiným měnám může naopak zdražovat. Prognózy se ovšem různí, například podle Českomoravské konfederace odborových svazů naše národní mince a bankovky během následujících 4 let posílí vůči euru o více než pětinu (z dnešních 25,7 na 20,79 Kč/eur). Takže i volně ležící české úspory mohou být časem výhodně zhodnoceny, pokud poslouží k nákupu jiné měny

Podobně lze spekulovat s drahými kovy. Například právě teď, na začátku roku 2019 leckdo nakupuje stříbro, které je nyní vůči zlatu nejslabší za poslední čtvrtstoletí a historicky bývá o více než 60 % silnější (jak ukazují analytické weby bullionbypost.co.uk, longtermtrends.net, kitco.com nebo bullionvault.com).

Takové investice ovšem připomínají loterii, protože jejich výsledek závisí na mnoha nevyzpytatelných okolnostech: na obřích velkoobchodních burzách, politice, budoucím technologickém vývoji atd.

Pokud chcete svoje peníze vysoce zhodnotit, ale přitom příliš neriskovat, doporučujeme vám spíše investici do některého perspektivního startupu. Budoucnost konkrétní firmy lze totiž odhadnout daleko lépe, než vývoj celých měnových a komoditních trhů. A přední tuzemské startupy, jako Prusa Research s.r.o. nebo Kiwi.com s.r.o., překonávají optimistická očekávání svých investorů, protože rostou o tisíce procent ročně. Ačkoli jiné naděje naopak zklamávají.

Spoření s garantovaným výnosem

Možná hledáte jistotu, tedy bezrizikové zhodnocení svých peněz. V takovém případě připadají v úvahu bankovní produkty, které však často nepokryjí ani inflaci. Roční úrokové sazby většinou sahají maximálně do 3 % na spořících účtech, respektive do 4,5 % při stavebním spoření. Uveďme příklad. Pokud vložíme 100 000 Kč, máme úrokovou sazbu 4,5 % a inflace bude 2 %, za rok reálně přibude 2 500 Kč, anebo ještě méně. Bankovní produkty totiž často zahrnují poplatky za uzavření smlouvy, za zvýšení nebo snížení cílové částky, inzerovaná úroková sazba platí jenom omezenou dobu a pouze do určité částky, v podmínkách bývají taky sankce za případné předčasné ukončení apod.

Alternativu nabízí český stát, když vydává svoje dluhopisy. V nadcházející emisi však půjde o podobnou roční úrokovou sazbu, jakou nabízejí banky: 0,5 až 4,5 %. Český stát ostatně nemůže rozdávat o mnoho víc, protože není soukromou obchodní společností a negeneruje zisk. Jeho dluhopisy jsou považovány za konzervativní investici, a možná taky proto zajímají spíše starší lidi - průměrný držitel má více než 57 let.

My ve skupině Invester věříme, že peníze lze zhodnotit lépe, a přitom bezpečně. Proto nově vydáváme dluhopisy akciové společnosti stockX, která vyvinula automatický obchodní burzovní systém, generuje stabilní zisk a hledá další kapitál pro rychlou expanzi. Máte tak příležitost zhodnotit svoje úspory o 9 % ročně.