Seznamte se s platformou Portu v rozhovoru s Martinem Jarošem


Přidáno 17. 8. 2019 | Napsal Invester



Automatizace, robotizace, umělá inteligence. Tato slova slýcháme poslední dobou více a více. Tento trend je nejen v Česku ale i po celém světě zřejmý. Díky automatizaci jsme schopni zefektivnit procesy, produkty i služby a v konečném důsledku dosáhnout lepší kvality života. Svět investování není výjimkou - v roce 2008 se v USA objevil trend tzv. robo-advisory. Nejedná se sice zatím o pokročilou umělou inteligenci ale spíše o chytrý a automatizovaný proces investování na akciovém a dluhopisovém trhu.

V investování možná více než jinde znamená větší efektivita procesů možnost účtovat nižší poplatky, které se výrazně pozitivně projeví ve vyšších výnosech pro investora. Přestože po Evropě existuje již více než 100 robo-advisory platforem a v Americe jich je již téměř 400, v Česku existuje zatím pouze jediná, Portu. A jelikož první platforma svého druhu na trhu je vždy zajímavá, přinášíme vám rozhovor s provozním ředitelem platformy Martinem Jarošem, o tom, co je Portu, jaké jsou jeho výhody, a proč v Portu pracuje.

Dobrý den, můžete nám stručně popsat, co je Portu?

Portu je investiční platforma, která nabízí online možnost investování do akcií a dluhopisů pro každého. Na základě investičního dotazníku je klientovi doporučené portfolio, sestavené týmem profesionálních portfolio manažerů, které odpovídá jeho situaci a rizikovému apetitu. Klient odsouhlasí investiční portfolio a poté jen pošle peníze a dál se nemusí o nic starat – Portu obstará veškeré transakce, měnové zajištění, bude v průběhu času investici kontrolovat a dle potřeby ji rebalancuje.

Takže něco jako podílový fond?

Podílové fondy jsou podobné, ale Portu se v několika zásadních věcech liší.  Zaprvé úplně vše probíhá online a zvládne to každý z pohodlí svého domova – rozhodně nemusíte, jako u většiny podílových fondů, chodit na pobočku nějaké banky nebo kontaktovat finančního poradce. Druhým zásadním rozdílem je, že Portu je postavené na takzvané pasivní investiční strategii, kdy klienti investují do globálně diverzifikovaného portfolia dlouhodobě a není snaha aktivně vybírat jednotlivé tituly s cílem dosáhnout nadvýnosů. O to se tradičně snaží portfolio manažeři v podílových fondů, kteří mají za sebou celý tým analytiků. Jak ukazují rozsáhlé výzkumy, dlouhodobě a kontinuálně úspěšných je jich jen zlomek. Navíc taková snaha i celý tým stojí spoustu času i peněz, který musí samozřejmě někdo zaplatit. A ten někdo je právě investor. Proto v dlouhodobém horizontu více než 90% aktivních portfolio manažerů není schopno po započtení poplatků překonat pasivní investiční strategie.

Takovéto strategie si ale mohu postavit sám u nějakého online brokera.

To sice můžete, ale má to několik zádrhelů. Zaprvé s malými částkami vás o výnos připraví fixní část poplatků za nákupy a prodeje. Navíc je složité si portfolio sestavit tak, aby odpovídalo vašemu rizikovému profilu. Pokud vám například vyjde, že máte mít v portfoliu jisté zastoupení instrumentu, který se obchoduje například za 250 dolarů, musel byste investovat poměrně slušnou sumu, abyste měl portfolio přesně podle představ. V Portu proto využíváme frakce cenných papírů, takže jsme schopni investorům postavit portfolio přesně podle jejich rizikového profilu. Navíc u online brokera často vůbec nemáte další služby, které jsem již zmínil, jako je měnové zajištění, automatický rebalancing, automatické reinvestování dividend, a mnoho dalšího – a pokud už ano, dost se vám prodraží. 

Proč jste si pro svou kariéru vybral zrovna Portu?

Investování a finance mě vždy bavily a zajímaly. Když jsem si ale zjišťoval, kam bych mohl zainvestovat své první ušetřené tisíce, žádná z možností mě moc nezaujala. Poté jsem odešel studovat na rok do Ameriky, kde jsem poté zůstat 2 roky pracovat. Tam jsem narazil poprvé na robo-advisory. Čím více jsem tento způsob investování studoval, tím více mi to dávalo smysl jako nejlepší způsob investování. Když jsem se vrátil z rodinných důvodů zpět do Čech a hledal, co budu dělat, narazil jsem na robo-advisory platformu, která v té době ještě neměla jméno a chtěla se stát první platformou svého druhu v Čechách. Neváhal jsem, Portu jsem kontaktoval a shodou okolností zrovna měli volnou pozici a vzali mě. 

Baví vás vaše práce?

Ano, to je pro mne základ, aby mě práce bavila a ráno jsem se do práce těšil. Zároveň to co dělám musí dávat smysl. A tento způsob investování smysl dává. Já osobně přes Portu investuji většinu svých investičních prostředků. Máme spoustu spokojených investorů, kteří náš názor sdílejí. A to nás těší. 

Máte nějakou jinou oblíbenou platformu, kde investujete?

Obecně mě baví všechny online platformy a v česku jich poslední dobou vzniklo spousta. Osobně investuji na většině platforem, ať už do nemovitostí skrze Upvest, do P2P půjček na Zonky a Bondster, tak do společností a projektů skrze Fundlift či Invester. Rád vše testuji. Ale na většině platforem investuji pouze drobné částky, největší část mých investic v tuto chvíli směřuje do Portu.

Navštivte webové stránky Portu.cz kliknutím na tento odkaz.